RAČUNOVODSTVO I POREZNO SAVJETOVANJE

Automatizacija odjela računovodstva i poreznog savjetovanja

Grant Thornton

Unatoč činjenici da se značajan broj tvrtki još uvijek oslanja na fakture ispisane printerom, regionalno istraživanje koje je proveo Grant Thornton u Mađarskoj, otkrilo je da većina koristi automatizirane elektroničke procese te planiraju daljnje proširenje i poboljšanje korištenja takvih sustava u bliskoj budućnosti. Ovo naglašava rastući trend digitalizacije u računovodstvu i pokazuje da tvrtke žele optimizirati svoju praksu fakturiranja kako bi postigle veću učinkovitost te uštedu troškova.

U Grant Thorntonu smatramo inspirativnim da je opći trend među tvrtkama u regiji postao slanje faktura svojim kupcima uz minimalnu intervenciju starih metoda ispisa. Međutim, posljednje istraživanje koje je obuhvatilo Češku Republiku, Hrvatsku, Poljsku, Mađarsku i Slovačku također otkriva da 40% anketiranih tvrtki još uvijek koristi račune u papirnatom obliku, dok je PDF format najpopularniji i koristi se u 83% slučajeva. 

 

Automatizacija računovodstva doživljava sve veći napredak

Njih 43% navelo je da već ima neki oblik podrške za automatizaciju, dok bi ih 30% željelo uvesti u praksu unutar sljedeće godine. Prvenstveno žele modernizirati izradu zakonski propisanih izvješća i izvoda te upravljanje i praćenje obveza plaćanja. 40% ispitanika ima automatiziranu podršku za pripremu izvješća, a 28% planira implementirati takva poboljšanja u roku od godinu dana, prema povratnim informacijama tvrtki.

 

EU prelazi na elektroničko fakturiranje 

Grant Thornton u Mađarskoj i Hrvatskoj također bilježi široko usvajanje nove generacije elektroničkog fakturiranja kao pozitivan razvoj događaja, budući da će ono postati obavezno u EU od 2028., a prijelaz će od tvrtki zahtijevati značajne IT i administrativne napore.

Odgađanje potrebnih ulaganja moglo bi dovesti do još većih troškova u budućnosti. Štoviše, odgađanje prijelaza na automatizaciju značilo bi propuštanje mogućeg poboljšanja učinkovitosti i uštedu troškova koje elektroničko fakturiranje može donijeti.

 

Ušteda vremena i novčanih sredstava

Elektroničko fakturiranje također je korisno i za izdavatelje i za primatelje, jer može olakšati praksu fakturiranja između tvrtki i uštedjeti im vrijeme i novac.

Kako tvrtke sve više usvajaju elektroničke i automatizirane sustave fakturiranja, važno je biti u toku i s najnovijim razvojem rješenja za automatizaciju poreza. Više uvida u ovu temu možete pronaći u regionalnoj anketi o e-fakturiranju, a za sve dodatne informacije, kontaktirajte naše lokalne stručnjake.

 

Izvor podataka: Grant Thornton Mađarska