WOMEN IN BUSINESS

Napredak žena u višem rukovodstvu i dalje se sporo razvija

Grant Thornton

 

Prema istraživanju Grant Thorntona koje se odnosi na poslovanje žena na globalnom tržištu, promjene tijekom pandemije potaknule su blag napredak žena u višem rukovodstvu. Razvijanje poslovne kulture koja osnažuje ljude kroz fleksibilne načine rada te podrška ženama na vodećim pozicijama neki su od faktora koji uvelike poboljšavaju poslovanje, a ako tih faktora nema, do 2025. godina samo 34% vodećih pozicija u poduzećima na globalnoj razini zauzimat će žene.

Dok se napredak u ukupnom broju žena u višem rukovodstvu nastavlja, najnovije istraživanje Granta Thorntona otkriva da se ono odvija sporije, na što ukazuje podatak da se rezultat povećao za samo 13%  otkako je istraživanje prvi put provedeno 2003. godine. S obzirom na postupnu promjenu, trebala bi se uložiti veća odlučnost u iskorištavanju prednosti raznolikosti. Sve veći naglasak na korporativnoj odgovornosti i globalnim standardima vrši pritisak na tvrtke da formiraju različite rukovodeće timove, a odbijanje ove poslovne kulture otežati će prikupljanje kapitala i privlačenje investitora.

Istraživanje pokazuje da su se mnoge tvrtke srednje veličine usredotočile na planiranje nasljeđivanja kako bi više žena dovele na rukovodeće pozicije, uključujući implementaciju programa za mentorstvo, treniranje, razvoj vodstva i dobrobit. Tvrtke bi sada svoju pozornost trebale usmjeriti na razvoj transparentnijih putova do vodećih pozicija i više transparentnosti u zapošljavanju, promaknućima i učinku. 

Osim toga, značajno povećanje broja žena na vodećim pozicijama dovest će do većeg broja tvrtki koje se obvezuju na fleksibilan rad i razvitak organizacijske kulture koja to podržava. Istraživanje Grant Thorntona pokazalo je da hibridni modeli i modeli rada od kuće preferira većina žena na vodećim pozicijama. U poduzećima srednje veličine koja su usvojila hibridni način rada 34% rukovodećih pozicija zauzimaju žene, dok je u poduzećima koja su potpuno fleksibilna (u kojima zaposlenici biraju kako će raditi), njih 36%.  Budući da mnoge tvrtke ne prihvaćaju hibridne ili fleksibilne načine rada, žene su prisiljene razmišljati o radu s nepunim radnim vremenom, što bi moglo narušiti njihov napredak u karijeri.

Usred globalne nestašice vještina i krize talenta tvrtke koje usvoje fleksibilan rad također mogu iskoristiti prednosti poboljšanog prekograničnog rada i pristupa većem broju talenata, poput osoba s invaliditetom, onih koji žive na geografski udaljenijim lokacijama ili onih koji traže bolji posao i životnu ravnotežu.

Poduzeća koja su već prihvatila ovaj način rada napredovala su tijekom pandemije jer su se brzo prebacila na rad od kuće. Najvažnije je da su te organizacije imale poslovnu kulturu koja je osnažila ljude da rade na ovaj način. Organizacije koje sada, nakon pandemije, žele raditi fleksibilnije, moraju osigurati poslovnu kulturu koja to podržava. To uključuje izgradnju kulture na radnom mjestu koja štiti od potencijalnih zamki hibridnog rada, poput izostavljanja žena iz kritične izgradnje odnosa i donošenja odluka. Općenito, istraživanje je pokazalo da je vjerojatnije da će muškarci navesti da njihovo poslovanje potiče politiku otvorenih vrata među menadžmentom, dok žene navode da se to ne događa tako često.

Peter Bodin, izvršni direktor GTIL-a, napominje da je poticanje raznolike radne snage na svim razinama s globalnim fokusom na rod ključni fokus mrežne strategije Grant Thornton: „Naša je predanost ubrzanje napretka u ovom području i psihološki sigurnih okruženja u kojima se svatko osjeća osnaženim da pruži najbolje što može. Znamo da moramo biti namjerni i odlučni u nastojanju da postignemo jednakost, a druge tvrtke moraju učiniti isto kako bi ostali robusni, otporni i relevantni na tržištu koje se stalno mijenja.“

Veća raznolikost pozitivna je za tvrtke – pokazuje da su etični i pošteni, poboljšava poslovnu izvedbu i rezultira boljim rezultatima i odlukama. Više prekograničnih raznolikosti također potiče način razmišljanja o rastu – donoseći šire perspektive koje mogu potaknuti kreativnost i stvoriti bolji način poslovanja. 

Više informacija o ovoj temi možete pronaći na poveznici , a izvješće Women in Business za 2023. možete preuzeti u nastavku.

 

 

Izvor podataka: Grant Thornton International

Documents to download