POSLOVNO SAVJETOVANJE

Ubrzavanje poslovnih procesa uz pomoć digitalizacije

Grant Thornton

 

Pojednostavljenost poslovnih procesa, ušteda resursa te brzo razmjenjivanje elektroničkih dokumenata s partnerima i klijentima sa svih strana svijeta, neke su od značajki koje povezuje digitalizacija i transformiranje poslovanja. Digitalizacija poslovnih procesa je nešto bez čega korporacije trenutno teško mogu biti konkurente na tržištu. Postojeći poslovni procesi se moraju provoditi brže i efikasnije te je trenutno najbolje vrijeme za započeti proces digitalne transformacije same tvrtke.

Poslovanje današnjih poduzeća se uvelike razlikuje od načina poslovanja u bliskoj prošlosti. Danas se sve više naglašava transformacija poduzeća u odnosu na tradicionalno poslovanje, što ubrzava proces digitalizacije. Tvrtke se moraju prilagoditi vremenu i inovacijama, a to dovodi do rezultata kojima se poboljšava poslovanje, kao i sama struktura zaposlenika u kompaniji. 

 

Što je digitalizacija?

Digitalizacija označava promjenu poslovnog modela korištenjem različitih tehnologija koje dovode do promjena, odnosno u značajnu prednost stavlja tvrtke koje se prilagođavaju inovacijama. Također označava promjenu svih oblika poslovanja i procesa u kojima su zaposlenici u interakciji s njezinim korisnicima ili suradnicima. Promjena modela poslovanja, ako se primjenjuje po pravilima, dovodi do osuvremenjenosti same kompanije te boljeg imidža. 

 

Koji su rezultati digitalizacije i zašto je ona bitna?

Procesu digitalizacije se prilagođavaju sve velike kompanije diljem svijeta. Novo tehnološko doba dovelo je razne inovacije u upotrebu, kao i u svijet poslovanja. Veća učinkovitost, manji operativni troškovi, brža analiza podataka, sigurnost podataka, poboljšana kontrola poslovanja i bolja komunikacija s krajnjim korisnicima, samo su neki od ciljeva koje dobivamo digitalizacijom poslovanja.

Uz sve kvalitete digitalizacije, moguć je brži i efikasniji rad zaposlenika te ostavljanje traga u vlastitom poslovanju. Kako bi cijeli proces transformacije bio učinkovit, bitno je da poduzeće procesu pristupi odgovorno, svjesno, planski i unutar svojih mogućnosti. Brzina transformacije tvrtke mora biti usklađena s brzinom transformacije industrije u kojoj ono djeluje.

 

Budite spremni za novo tehnološko doba

Poslovni procesi koji inače samo usporavaju poslovanje, od administracije do organizacije vremena, mogu se ubrzati uvođenjem digitalnih alata. To ne znači da je bilo koji digitalni alat pogodan za svako poslovanje. Prilikom ulaska u cijeli proces, potrebno je zatražiti više rješenja koja su prilagođena samoj industriji.  Kada odredite nedostatke i potrebe poslovnih procesa, nakon toga slijedi odabir digitalnih alata. U modernom poslovanju, tehnologije poput strojnog učenja i umjetne inteligencije su ključni pokretači razvoja poslovanja. Svaka digitalna transformacija mora imati individualni pristup sukladno potrebama tvrtke. 

Zaposlenici se trebaju educirati o tome kako implementirane tehnologije funkcioniraju te kako ih mogu koristiti, kako bi sam proces digitalizacije bio uspješan. Tehnologija pomaže zaposlenicima u ostvarivanju poslovnih ciljeva, a kvalitetno informiranje jedna je od ključnih karakteristika u ovom procesu. Zaposlenici imaju važnu ulogu u implementaciji digitalnih alata jer mogu doprinijeti korisnim povratnim informacijama. Pokrenite proces digitalizacije svog poduzeća!