POSLOVNO SAVJETOVANJE

Prikupljanje kapitala: najčešća pitanja

Dino Bendeković Dino BendekovićDino Bendeković

Tržište kapitala smatra se jednom od odrednica gospodarskog rasta i razvoja neke zemlje. Pristup kapitalu i razvoj tržišta kapitala nedvojbeno su usko povezani s ekonomskim razvojem zemlje, što potvrđuju brojna teorijska i empirijska istraživanja. Financijske teme su najzastupljenije u svim raspravama o državnom kapitalizmu na tržištima u nastajanju, ali fokus je do sada bio na bankama. U najnaprednijim gospodarstvima burze su poduzeća kojima se javno trguje i moraju donositi profitabilne poslovne odluke kako bi maksimizirale vrijednost za sve dioničare. U nastavku se nalaze najčešća pitanja vezana uz tržište kapitala, a stručnjaci iz Grant Thorntona pripremili su odgovore na neke od njih.

Kada je pravo vrijeme za prikupljanje kapitala?

Na ovo pitanje ne postoji jedinstven, točan odgovor. Neka poduzeća prikupljaju kapital za rast, dok druge prikupljaju kapital kako bi opstala u poslovanju. U idealnom slučaju, poduzeća bi trebala prikupiti kapital kada smatraju da će im ta sredstava omogućiti značajno povećanje vrijednosti i rast. Ako poduzeće nastavi prikupljati kapital bez povećanja vrijednosti, osnivači i postojeći vlasnici bit će sve više razvodnjeni u vlasništvu i mogli bi izgubiti kontrolu nad svojim poduzećem.

 

Kako bismo trebali vrednovati svoje poduzeće?

Vrednovanje poduzeća treba se prvenstveno temeljiti prihodovnom pristupu, tj. na novčanim tokovima te na usporedivim poduzećima. Kod vrednovanja putem usporedivih poduzeća, mogu se pronaći slične tvrtke sa sličnim transakcijama u prošlosti te koristiti prihode i EBITDA od tih transakcija. Jedna od opcija je i istraživanje javnih konkurentnih poduzeća te procjena vrijednosti poduzeća na temelju njihovih vrijednosti i prihoda. Važno je napomenuti da poduzeća u privatnom vlasništvu obično vrednuju  „s popustom“ u odnosu na javna poduzeća. Neki čimbenici koji utječu na vrijednosti su: stopa rasta, profitabilnost i dug.  Najvažnija procjena vrijednosti je ona koja osigurava financiranje određenog poduzeća.

 

Koliko kapitala trebamo prikupiti?

Najlakši odgovor na ovo pitanje je onoliko koliko vam treba. Ne želite prikupiti više kapitala ili se zadužiti više nego što je potrebno. S druge strane, ne želite stalno brinuti o kapitalu i kao rezultat toga, biti ometeni u poslovanju punim kapacitetom.

 

Koje vrste investitora trebamo tražiti?

Različite vrste investitora daju različite vrijednosti i prilike poduzećima. Na primjer, investitori rizičnog kapitala kao što su venture kapital i private equity, imaju tendenciju posjedovati više mogućnosti, uključiti se u rast poduzeća od investitora - kao što su family office investitori. Ako vaše poduzeće traži značajnu pomoć, kao i kapital, ulagači rizičnog kapitala i privatnog kapitala mogli bi biti pravi partneri. Loša strana toga je što to dolazi s povećanom kontrolom nad poslovanjem poduzeća. Familiy office investitori obično imaju mnoga ulaganja, a često vode i vlastiti posao. Općenito su manje zainteresirani za sudjelovanje u poslovanju tvrtke, a više su zainteresirani da nastupe kao pasivni ulagači. Različite vrste investitora također mogu biti zainteresirani za poduzeća različitih veličina.

 

Kolikom broju investitora trebamo pristupiti?

Uvijek je bolje pristupiti većem broju investitora jer transakcija nije zatvorena dok nije riješena do kraja. Obraćanje većem broju investitora također vam može donijeti različite uvjete, neke s povoljnijim uvjetima od drugih. Čak i ako vaše poduzeće preferira jednog ili više ulagača, obično nema razloga za odbijanjem dok sredstva ne budu na vašem bankovnom računu.

 

Trebamo li se zadužiti ili prikupiti vlasnički kapital?

Ne postoji jednostavan odgovor na ovo pitanje. Dug u poduzeću može biti dosezati limit kada je rast prihoda ili vrijednost poduzeća od dodatnih sredstava toliko velik da vraćanje duga neće biti problem za poduzeće. Financiranje dugom također može biti odlično za financiranje potraživanja, kupnju opreme ili financiranje akvizicije drugog poduzeća. Poduzeća često preferiraju financiranje vlasničkim kapitalom, jer nema potrebe vraćati sredstva ulagaču. Vlasničko financiranje dolazi s puno većom kontrolom, odnosno gubitkom kontrole. Vlasnici se također razvodnjavaju dovođenjem dodatnog vlasničkog kapitala, što možda nije poželjno ako je akvizicija ili izlazak na burzu na vidiku. Financiranje vlasničkim kapitalom također se koristi kada poduzeće ima visoki postojeći dug ili postoji nešto što ga sprječava u dodatnom zaduživanju. Investitori često strukturiraju svoja ulaganja i kao hibrid između to dvoje, kao što su konvertibilni kapital. Ove vrste struktura štiti ulagača u slučaju neuspjeha, ali mu omogućuje da iskoristi prednost u slučaju uspjeha.

 

Koju vrijednost Grant Thornton pruža tvrtkama koje prikupljaju kapital?

Kada radimo s klijentima, donosimo svoja domaća i globalna iskustva u prikupljanju kapitala. Radimo kao savjetnici našim klijentima i pomažemo im tako što:

  • Provodimo financijske i poslovne analize kako bi se otklonili potencijalni problemi prije sastanka s investitorima
  • Predstavljamo poduzeća potencijalnim investitorima
  • Strukturiramo transakcije u korist klijenta
  • Savjetujemo o uvjetima transakcije
  • Pripremamo dokumentaciju vezane uz transakciju
  • Sudjelujemo i savjetujemo u pregovorima sa investitorima do uspješnog zaključenja transakcije.

 

Trebamo li reviziju?

Dok će neki investitori zahtijevati reviziju, mnogi neće. Investitori rizičnog kapitala i strateški investitori često će zahtijevati reviziju, dok family office investitori najčešće nemaju potrebu za njom.

 

Trebamo li pripremiti data room?

Gotovo svi investitori zahtijevat će od poduzeća da sastavi data room sa svim korporativnim dokumentima. Najbolje je pripremiti data room koji sadrži sve podatke prije samog početka procesa prikupljanja kapitala.

 

Koliko traje proces?

Vrijeme koje je potrebno za prikupljanje kapitala može varirati, ali će to uglavnom ovisiti o poduzeću. Kako biste osigurali najbrži proces prikupljanja kapitala, pobrinite se da:

  • Pripremite poduzeće prije nego krenete u kontaktiranje investitora
  • Stvorite i popunite data room prije početka procesa
  • Brzo odgovorite na pitanja i zahtjeve investitora za dokumentima i podacima.

Za većinu tvrtki proces prikupljanja kapitala traje četiri do šest mjeseci.

U nekom od sljedećih članaka, predstaviti ćemo vam detaljnije dostupne izvore kapitala koji su najčešće dostupni poduzećima, a ukoliko imate pitanja ili se želite informirati o ovoj temi, kontaktirajte Grant Thornton stručnjake.