WOMEN IN BUSINESS

Uključenost i ravnopravnost žena u poslovanju

Grant Thornton Hrvatska HrvatskaGrant Thornton Hrvatska

Punih 20 godina Grant Thornton provodi istraživanja koja prate i mjere udio žena na upravljačkim funkcijama u tvrtkama diljem svijeta. Projektom Women in business istražilo se što pomaže, a što odmaže ženama na visokim funkcijama – funkcijama koje sa sobom donose mnogo izazova. Globalne tvrtke prebrodile su financijsku krizu 2007.-2008. godine, prebrodile su pandemiju i trenutno se bore s utjecajem geopolitičkih napetosti i sukoba.

Globalno se gospodarstvo nastavlja mijenjati i organizacije su pod većim pritiskom nego ikada da se prilagode. Suočeni s takvim promjenama, ključno je da zadržimo fokus: izazov zapošljavanja žena u višem menadžmentu jednako je bitan kao i prije. Mnoga poduzeća odgovorila su na ovaj imperativ te je došlo do poboljšanja. Moramo osigurati da se ovaj rast nastavi i ubrza.

 

Napredak u ravnopravnosti je još uvijek usporen

Kada je Grant Thornton prvi put započeo svoje istraživanje, samo su 19,4% viših rukovodećih pozicija zauzimale žene. Danas ta brojka iznosi 33,5%. Iako je ovo napredak te je došlo do određenog ubrzanja od pandemije, rast je razočaravajuće spor. Uz ovu trenutačnu stopu promjena, srednje tržište ne će dostići ravnopravnost žena na višim menadžerskim pozicijama do 2053. godine.

Naši podaci iz ovogodišnjeg istraživanja pokazuju da je dosadašnji napredak krhak. Vidjeli smo dramatičan pad u postotku žena na pozicijama izvršnih direktorica, što ukazuje na odmak od toga da žene drže položaje stvarne moći unutar organizacije. Ovo svima nama zvuči kao upozorenje da nije dovoljno samo dovesti žene na više rukovodeće pozicije – potrebno je i odlučno djelovati kako bi se one tamo zadržale. Moramo se usredotočiti ili bismo se mogli vratiti unatrag.

 

Tri puta do ravnopravnosti

Naše istraživanje omogućuje nam mjerenje napretka, a također nam omogućuje da razumijemo što je potrebno promijeniti kako bismo ga ubrzali – da identificiramo poslovne prilike koje mogu potaknuti promjene i predložiti djelotvorne postupke koje tvrtke mogu poduzeti. U ovogodišnjem izvješću postavili smo tri jasna puta do ravnopravnosti:

  • Visoko pozicionirani predstavnik tvrtke treba preuzeti odgovornost, ali mora raditi zajedno sa ženskom populacijom na višim pozicijama. Ovo uparivanje ima jasan pozitivan učinak na postotak viših rukovodećih pozicija na kojima su žene.
  • Tvrtke moraju imati specifične ciljeve raznolikosti, jednakosti i uključivanja te moraju redovito mjeriti proces.
  • Naše istraživanje otkriva povratak prema radu u uredu, ali uredi koji nude veću fleksibilnost imaju veći postotak viših rukovodećih uloga na kojima su žene.

Kompanije su ključni pokretači globalnog gospodarstva, a izdvajaju ih njihova agilnost i sposobnost da naprave značajne promjene u kratkom vremenskom razdoblju. Ako u značajnom broju usvoje ove putove do jednakosti, na temelju svog iskustva, čvrsto vjerujemo da poduzeća mogu postići 50%-nu zastupljenost žena na višim rukovodećim pozicijama u sljedećih pet godina.

Putovi su tu - sada je na tvrtkama da ih slijede. Naše istraživanje Women in Business možete preuzeti u nastavku, a za više informacija ili pomoć u poslovanju kontaktirajte naše lokalne stručnjake.