POSLOVNO SAVJETOVANJE

Globalni poslovni optimizam oporavlja se kako inflacija jenjava

Grant Thornton Hrvatska HrvatskaGrant Thornton Hrvatska

Poslovni lider diljem svijeta već se barem pola godine nadaju stagnaciji inflacije. Međutim, ona se pokazala tvrdokornijom od bilo čijih prognoza. U analizi globalnog istraživanja Grant Thorntona ipak smo uspjeli iščitati naznaku optimizma. Naime, u istraživanju je moguće identificirati svojevrsni trend – postupno mjesečno smanjenje inflacije. Optimizam u poslovanju popeo se na 67% tijekom prve polovice 2023. godine (što je porast od 8% u usporedbi s drugom polovicom prethodne godine) kako je inflacija počela jenjavati, prema Grant Thornton International Business Reportu (IBR), koji prati situaciju među globalnim tržišnim liderima.

Uspon optimizma potaknut je rekordnim brojem poslovnih lidera koji očekuju povećanje profitabilnosti (povećanje na 59%), prodajnih cijena (povećanje na 55%) i prihoda od izvoza (povećanje na 47%). Jedno od objašnjenja očekivanog povećanja profitabilnosti je rekordan broj vodećih kompanija koje očekuju povećavanje izvoza kroz idućih godinu dana. Oni koji očekuju povećanje prihoda na stranim tržištima, također su porasli na 44%, kao i oni koji očekuju povećanje broja zemalja u koje prodaju, na 43%. To je u skladu s prethodnim najvišim vrijednostima u smislu broja ispitanika koji očekuju povećanje u tim područjima.

Iako je Međunarodni monetarni fond (MMF) nedavno primijetio da globalni rast kamatnih stopa s ciljem suzbijanja inflacije i dalje smanjuje gospodarsku aktivnost, poslovni svijet, čini se, ima kontrastno mišljenje. Poslovni lideri vjeruju da su ove mjere učinkovite, što potiče optimizam da bi uskoro mogao doći kraj razdoblja rasta kamatnih stopa , što objašnjava njihovo pojačano samopouzdanje za narednih 12 mjeseci. Ovaj optimizam pretače se u rekordne razine namjere za ulaganje, pri čemu je neviđenih 61% lidera izrazilo namjere za ulaganje u tehnologiju u narednoj godini. Ovaj porast ulaganja u tehnologiju može djelomično biti odgovor na porast aktivnosti u području umjetne inteligencije tijekom prve polovice 2023. godine.

Međutim, ne čini se da budućnost u potpunosti ovisi o tehnologiji, s rekordnih 57% lidera koji navode ulaganje u vještine osoblja kao neku od mjera u svom poslovanju. Investicijske namjere također su u porastu što se tiče sektora istraživanja i razvoja (njih 54%), postrojenja i strojeva (porast na 46%) i novih zgrada (porast na 36%). Kao što je MMF istaknuo u svojim najnovijim istraživanjima, globalno je gospodarstvo pokazalo kratkoročnu otpornost, međutim, i dalje postoji niz stalnih izazova. Ekonomska neizvjesnost ostaje vodeće ograničenje koje su identificirali svi lideri u istraživanju Grant Thorntona, tj. 58% ispitanika.

Dok je broj ispitanika koji ističu ograničenja opao posvuda, oni su i dalje znatno iznad prosjeka u odnosu na stanje prije pandemije. Na primjer, trošak energije kao ograničenje identificiralo je 54% ispitanika, u usporedbi prosjekom prije pandemije koji je iznosio 29%. Zabrinutost oko dostupnosti kvalificiranih radnika pala je na 53%, a troškovi rada su pali na 53% tijekom prve polovine 2023. godine. Utjecaj regulative i birokracije ostao je statičan na 51%, dok je zabrinutost zbog nedostatka financija pala na 44 %, a prometna infrastruktura pala je na 44%. 

Istraživanje Grant Thornton International Business Report (IBR) provedeno je među poduzećima srednje veličine. Pokrenut 1992., IBR sada pruža uvid u stavove i očekivanja oko 10.000 poduzeća u 28 zemalja na globalnoj razini. Upitnici se prevode na lokalne jezike, a terenski rad provodi se dvogodišnje, putem internetskih i telefonskih intervjua. Podaci za ovaj članak potječu iz intervjua koji su se održali u svibnju i lipnju ove godine s glavnim izvršnim direktorima, članovima Uprave, predsjedavajućima ili drugim višim rukovoditeljima iz svih industrijskih sektora.

Izvor podataka: Grant Thornton International