POSLOVNO SAVJETOVANJE

Kako umjetna inteligencija može pomoći poslovanju?

Grant Thornton Hrvatska HrvatskaGrant Thornton Hrvatska

Korištenje umjetne inteligencije (AI) nastavlja se širiti zapanjujućom brzinom. Tvrtke diljem svijeta usvojile su i implementirale AI u rješenja koja preoblikuju industrije te poboljšavaju učinkovitost, produktivnost i donošenje odluka. Međutim, uspon umjetne inteligencije može zasjeniti opravdana zabrinutost oko sigurnosti i privatnosti.

Mnoge su organizacije integrirale AI u svoje poslovne procese brže no što su ažurirale sigurnosne strategije i protokole. To je stvorilo kompleksne pukotine u zastarjelim programima koje ostavljaju praznine izložene riziku. Rješenja vođena umjetnom inteligencijom mogu pružiti velike mogućnosti — za vas i za zlonamjerne aktere koji dobivaju pristup, podatke i kontrolu iz vaših rješenja. Stoga mnogi stručnjaci za kibernetičku sigurnost sada pokušavaju uhvatiti korak s ubrzanom primjenom umjetne inteligencije. Ali moraju ići dalje, implementirati strategije usmjerene na budućnost koje predviđaju potencijalne rizike, umanjuju ih i proaktivno definiraju sigurnosni narativ.

Korištenje umjetne inteligencije u industriji

Korištenje i usvajanje generativne AI (GenAI) tehnologije kao što je ChatGP, nedavno je doživjelo svoj vrhunac. GenAI je postao popularan zbog svoje besplatne dostupnosti, iznenađujuće superiornosti u odnosu na tradicionalne chatbotove i svoje brze integracije u tražilice poput Binga i Googlea. Ova moćna AI tehnologija može izvršiti razne zadatke kako bi naše živote učinila učinkovitijima i povezanijima. Posljednjih mjeseci jedan je slučaj doživio meteorski rast popularnosti: stvaranje sadržaja. Novinari, blogeri, studenti i uredski zaposlenici sada koriste GenAI za stvaranje ideja te izradu početnih verzija članaka ili radova. U obrazovnom sektoru, učitelji i mentori koriste GenAI za pripremu materijala za učenje, generiranje praktičnih pitanja i pojednostavljenje složenih tema. 

Posljednjih godina strojno učenje i umjetna inteligencija prožimaju različite industrije kako bi se pronašli odgovori na složene izazove i omogućila inovativna rješenja. Ova rješenja imaju potencijal transformirati i promijeniti način na koji radimo, stvaramo i konzumiramo. 

Primjena umjetne inteligencije

Sustavi umjetne inteligencije koriste se i u medicinske svrhe te mogu analizirati ultrazvuk, rendgenske snimke, magnetsku rezonancu i druge medicinske slike, kako bi pružili uvid i dali informacije za postavljanje dijagnoze i liječenje. Primjerice,  američki Savezni ured za hranu i lijekove (FDA) odobrio je sustav umjetne inteligencije koji može analizirati snimke kako bi identificirao znakove moždanog udara i pomogao liječnicima u bržem donošenju odluke o liječenju. 

Tehnologija generiranja slika nije neka novost u ovoj industriji, ali AI je ubrzao i drastično poboljšao kvalitetu i brzinu stvaranja i povećavanja slika iz različitih izvora. Prošle godine pojavili su se revolucionarni GenAI alati za generiranje slika koji riječi i slike mogu pretvoriti u zapanjujuću umjetnost. Nedavna dostignuća korisnicima omogućuju i slanje audio podataka putem GenAI modela koji kreira glazbu, zvukove ili glasove.

U financijskom sektoru, tvrtke već koriste strojno učenje u svrhu automatizacije ulaganja, diverzifikacije portfelja, stvaranje planova mirovinskog osiguranja, optimiziranje povrata investicija na temelju tržišnih trendova i preferencija ulagača. Kreditni uredi sada koriste umjetnu inteligenciju za analizu netradicionalnih podatkovnih točaka za preciznije predviđanje kreditne sposobnosti.

Dok tvrtke u svakoj industriji istražuju nove mogućnosti korištenja umjetne inteligencije, moraju istražiti i nove rizike koji se mogu pojaviti. Da biste saznali više o rizicima kibernetičke sigurnosti vezanim uz umjetnu inteligenciju, propisima o povjerljivosti podataka, strategijama ublažavanja rizika i neposrednim akcijama koje moraju poduzimati sigurnosni timovi, kontaktirajte naše stručnjake za poslovno savjetovanje.

Izvor podataka: Grant Thornton International