SPAC

Porast broja tvrtki posebne namjene za akviziciju

Dino BendekovićDino Bendeković

Ako ste u svijetu financija, nesumnjivo ste nedavno pročitali o SPAC-ovima i vjerojatno se pitali što su oni i može li se trgovati njima. U prethodnoj godini, zabilježena je rekordna aktivnost tvrtki posebne namjene za akviziciju (SPAC). Dok je SAD bio najistaknutije tržište za SPAC aktivnosti, novi propisi uvedeni su na tržištima poput Hong Konga i Singapura kako bi se promovirali SPAC oglase i aktivnosti na tržištu kapitala. 

 

Što je SPAC?

SPAC je kratica za tvrtku posebne namjene za akviziciju. Kao što ime implicira, SPAC je tvrtka koja je osnovana isključivo sa svrhom stjecanja jedne ili više tvrtki i dovođenja na javna tržišta, pomažući mu, ili njima, da izbjegne proces Prve javne ponude, tj. IPO-a. Privatne tvrtke koje žele da se njihovim dionicama trguje na burzama moraju proći kroz proces nazvan Prva javna ponuda (vrijednosnih papira). SPAC popis obično uključuje prikupljanje sredstava iz javnog kapitala putem IPO-a u svrhu stjecanja ili spajanja s postojećim poduzećem (najčešće privatnom tvrtkom). 

Iako se pravila mogu razlikovati ovisno o zakonu, prilikom uvrštavanja na popis, značajan dio bruto IPO sredstava obično se stavlja na „escrow“ račun i koristi se za stjecanje postojeće tvrtke. Nakon što je cilj identificiran, potreban je pristanak većine, koja uključuje neovisne direktore i dioničare koji podržavaju transakciju. SPAC transakcije često uključuju dioničare koji zadržavaju dio interesa u kombiniranom subjektu. Nakon što je akvizicija gotova, kombinirani subjekt je javno trgovački subjekt i njime upravlja upravni odbor koji često uključuje SPAC sponzore (ili njihove predstavnike) i prodavatelje (ili njihove predstavnike). Sredstva se vraćaju ako se akvizicija ne izvrši u roku od dvije godine.

 

SPAC ovisi o pravnoj regulaciji svake države

Tvrtke koje planiraju prikupiti kapital putem SPAC transakcije, trebaju unaprijed planirati svoju spremnost za IPO kako bi osigurale da ispunjavanje regulatornih zahtjeva. To može uključivati ispitivanje financijskog položaja i operativne kontrole, integritet i poslovanje novih direktora i uprave, povijest poslovanja, materijalne dozvole i odobrenja potrebna za poslovanje te rješavanje sukoba interesa.

Nakon IPO-a, SPAC značajno povećava zahtjev za financijskim izvješćivanjem, uključujući podnošenje periodičnih izvješća na burzi. Zbog toga bi privatne operativne tvrtke trebale dizajnirati sustave i procese koji bi osigurali ispunjavanje zakonskih obaveza.

 

Financijska izvještavanja sukladna pravnoj regulativi

SPAC transakcije mogu dovesti do jedinstvenih financijskih i računovodstvenih problema prema Međunarodnim standardima financijskog izvještavanja i US GAAP-u. Donošenje potrebnih promjena i dokazivanje usklađenosti sa standardima s regulatorima mukotrpan je proces koji ima još nekoliko nedostataka, a prvi od njih je trošak. Dok SPAC privatnim tvrtkama pruža novi put za pristup javnim tržištima i koristi od šireg pristupa kapitalu, likvidnosti i iskusnim menadžerima, on također uključuje i veći regulatorni nadzor. To uključuje redovite revizije i povećane zahtjeve za financijsko izvješćivanje, procjene internih kontrola i mjere koje osiguravaju da organizacija ispunjava rokove za izvješćivanje javnih poduzeća.

Tvrtke bi se također trebale usredotočiti na postavljanje sustava i procesa kako bi bile pripremljene i spremne funkcionirati kao javno poduzeće. SPAC-ovi mogu biti vrlo učinkovit način za smanjenje troškova, rizika i rokova povezanih s postavljanjem tvrtke u javnosti. Ugled i iskustvo sponzora, njihov udio u kapitalu, uvjeti pod kojima ga dobivaju, ciljani sektor i vrijednosti naloga – sve su to čimbenici koje je potrebno uzeti u obzir prije donošenja konačne odluke. Grant Thornton stručnjaci tu su kako bi vam olakšali put do te odluke!

 

Izvor: Grant Thornton Global

 

Grant Thornton stručnjak za SPAC aktivnosti:

Dino Bendeković

Director Mergers & Acquisitions, Northern Adriatic region

Mobitel: +385 (0)91 6053 780
E-mail: dino.bendekovic@hr.gt.com