POSLOVNO SAVJETOVANJE

Rast poduzeća: fokus na zaposlenike tijekom nove prilagodbe

Dino Bendeković Dino BendekovićDino Bendeković

Fokus na zaposlenike nakon spajanja ili akvizicije poduzeća može biti glavni razlog zašto integracije ponekad više nalikuju dezintegracijama. Ako ne postoji usklađenost osoba koje će primijeniti planiranu strategiju u poslovanju, dogodit će se neuspjeh.

Uspješno upravljanje ljudima – davanje poticaja, motiviranje, dovođenje u prave uloge i omogućavanje ispunjavanja dogovora, neki su od presudnih faktora. Tematika koja je usmjerena na ljude još je od veće važnosti u današnjem okruženju, u kojem je privlačenje i zadržavanje kvalitetnih zaposlenika iznimno teško. Poduzeća koja se akvizicijom bave na pogrešan način i time izgube visokoobrazovane zaposlenike, kasnije mogu imati velikih poteškoća u nastojanjima da ih nadomjeste. Modeliranje zaposlenika i uključivanje u kulturu neke su od bitnih stavki u procesima poslovanja. 

Definirajte svoj operativni model

Temeljito planiranje akvizicije poduzeću daje najbolju priliku za uspjeh. Većina zrelih organizacija pristupa integraciji s dobro definiranim operativnim modelom koji se odnosi na razne čimbenike poput onih pravnih i financijskih, kao na ljudske resurse, IT, opskrbni lanac i na mnoge druge čimbenike. Važno je imati unaprijed isplanirano poslovanje, jer se mogućnost za uvođenje promjena smanjuje nakon prvih 100 dana od zatvaranja poduzeća, što u konačnici utječe na vrijednost poslovanja.

Ostvarite svoje ciljeve

Neke tvrtke koje su izvršile akvizicije tijekom inflacije koja se odvijala od četvrtog tromjesečja 2020. do drugog kvartala 2022., nisu se uspješno integrirale i sada moraju poduzeti niz postupaka tijekom izazovne ekonomije. Nakon što ste sigurni da ste uskladili svoje poslovanje s onim prošlim, možete se prilagoditi u skladu s time gdje je to potrebno, bilo da se radi o vašim sustavima, ljudskim resursima, beneficijama, naknadama, ulogama, odgovornostima ili ugovorima iz perspektive nabave.

Nakon što je jezgra pod kontrolom i gotovina je sačuvana, tvrtka se može pripremiti za svoj sljedeći ciklus rasta, jer je rast za mnoge beskrajna težnja. Isto tako, za sve informacije u ovim izazovnim vremenima, možete kontaktirati naše lokalne stručnjake. 

Izvor podataka: Grant Thornton International